Kemungkinan Lebih Banyak Negara AS Menghalalkan Rumpai Rekreasi
Toto

Kemungkinan Lebih Banyak Negara AS Menghalalkan Rumpai Rekreasi

Sejak 2012, 19 negeri AS telah menghalalkan penggunaan ganja rekreasi. Yang manakah akan bersebelahan dengan cukai dan mengawalnya?

ganja
Langkah menghalalkan penggunaan ganja tersedia untuk undian di lima negeri Toto SGP pada 8 November. (Imej: time.com )
Pilihan raya ini, lima negeri mempunyai langkah pengesahan pada undi: Arkansas, Maryland, Missouri, North Dakota dan South Dakota. Handicapper Dan Kilbridge dari laman web pertaruhan sukan bookies.com menetapkan kemungkinan.

Sokongan Akar Umbi Maryland
Maryland adalah negeri yang paling berkemungkinan menghalalkan kitaran pilihan raya ini, menurut Kilbridge. Dia menetapkan kemungkinan Soalan 4 negeri lulus pada -500, dengan kebarangkalian 83.33%.

Ini berdasarkan kajian oleh Washington Post dan University of Maryland, yang mendapati 73% sokongan untuk ganja rekreasi. Passage akan membawa negeri itu mengikut undang-undang dengan jirannya, Washington DC, di mana rumpai rekreasi telah sah sejak 2014.

Pindaan Maryland akan berkuat kuasa pada Julai 2023, menjadikan pemilikan, penggunaan dan pertumbuhan peribadi (sehingga jumlah tertentu) bukan lagi jenayah.

Memandangkan Anheuser-Busch yang berpangkalan di Missouri malah menjual Keluaran Sydney produk ganja di negeri-negeri di mana ia sah, Kilbridge berpendapat Negeri Show-Me bersedia untuk menyedut, menyedut, meluluskan bil ganja rekreasi. Walaupun percubaan terdahulu untuk menghalalkan ganja rekreasi di sana telah gagal, Missouri menghalalkan ganja perubatan pada 2018. Kemungkinan negeri ini untuk lulus Pindaan 3 ditetapkan pada -150, dengan kebarangkalian 60%.

Malahan Dakota Money
Kilbridge memberikan kemungkinan yang sama secara relatifnya kepada Dakota Utara dan Selatan: -110 dengan kebarangkalian 52.38% langkah periuk rekreasi lulus di setiap negeri. Ini sahaja mungkin sudah cukup untuk membuatkan penduduk kedua-dua negeri – yang sentiasa mendakwa betapa berbezanya mereka antara satu sama lain – ingin menjadi tinggi dari segi undang-undang.

Pengundi North Dakota sangat menolak rumpai rekreasi yang sah pada 2018, sehingga 59%. Menurut bookies.com, tentangan kuat dari industri minyak negara yang kaya memainkan peranan dalam mengalahkan Measure 3. Kali ini, bagaimanapun, Majlis Petroleum Dakota Utara memberitahu Associated Press bahawa ia tidak akan membayar untuk cuba mengalahkan ganja rekreasi. Pada masa yang sama, kumpulan pro-ganja telah mengumpulkan lebih banyak wang.

Rumpai rekreasi undang-undang sebenarnya diluluskan di South Dakota pada HK Hari ini  2020 sebanyak 54%. Walau bagaimanapun, langkah itu telah dikesan apabila Mahkamah Agung Negeri – berpihak kepada tuntutan mahkamah daripada Gabenor Republikan Kristi Noem – memutuskan ia melanggar perlembagaan negeri. Noem bersedia untuk pemilihan semula tahun ini.

Tempat Rumpai Akan Dipukul
Jangan harap kedai ganja dibuka di Little Rock dalam masa terdekat. Walaupun Arkansas meluluskan ganja perubatan pada 2016, bookies.com menetapkan kemungkinan Isu 4 negeri itu lulus hanya pada +180, dengan kemungkinan 35.71%.

“Terdapat politik rumit dalam permainan untuk undian 2022,” jelas laman web itu, sambil menyatakan bahawa, setakat ini, tidak ada negeri merah gelap yang menghalalkan rumpai rekreasi dan malah sesetengah orang yang pro-pot menentang Isu 4.

Syarat sekatan langkah itu akan memberikan 80 lesen rekreasi kepada dispensari ganja perubatan sedia ada, menggunakan loteri untuk melesenkan hanya 40 yang lain.